In de kassen van Noordwest-Friesland groeien de duurzame tomaten van Marco van Overbeek. De jonge teler zoekt naar nieuwe manieren om de toekomst van de tomatenteelt veilig te stellen.

Uitgestrekte rijen glazen kassen… Deze bestemming ligt mijlenver buiten onze comfortzone. In deze reeks gaat het doorgaans over producenten die met hun tuinen en dieren waarde toevoegen aan het landschap. Nu heeft de hoofdredactie ons opgedragen op zoek te gaan naar goed industrieel voedsel. En zo belanden wij bij een van de hofleveranciers van de grootste supermarkt van het land: cherrytomatenteler Marco van Overbeek in Beetgum. Afkomstig uit een Westlands tuindersgeslacht, met een grootvader die gewassen teelde in de volle grond en een vader die eerst de overstap naar Friesland maakte en daarna koos voor de exclusieve cherrytomatenteelt. Op zijn 25e werkt Marco nu een jaar mee in het bedrijf. Onlangs werd hij genomineerd voor de titel ‘meest duurzame jonge ondernemer van Friesland’.

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.