Ze heet ‘De Boer’ en lijdt onder de gevolgen van het moderne boerenbedrijf. In 2018 graaft Jantien de Boer voor Noorderbreedte een laag dieper in dat schrijnende gevoel van ‘landschapspijn’. Niet om zichzelf te kwellen maar op zoek naar verlichting.

Ja, ik woon in
een dorp. En ik kan nog steeds overweg, denk ik, met de boeren in mijn
omgeving. Laatst vroeg een aardappelteler uit de buurt of ik bij hem en zijn
collega’s over landschapspijn wilde praten.

Met lood in de
schoenen ging ik ernaartoe. Want kort voor onze afspraak had ik in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden een interview gepubliceerd met grutto-onderzoeker Egbert van der
Velde. Die vertelde dat hij zich een oude man voelt, na zes jaar veldonderzoek.
Vijf maanden per jaar is hij buitenuit te vinden. ‘En als het klaar is, moet ik
er echt van bijkomen.’
Hij hoort het als de grutto’s hun kuikens kwijt zijn. ‘Ze huilen, ze vliegen
rond en slaan alarm als je in het land staat terwijl je ziet dat er niks te
verdedigen valt. Ja, wat dan? Dan wil ik er weg….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.