In een Servische stookketel maakt Zarko Nesic dranken met de smaak van vroeger. In zijn distilleerderij Alambik in Midwolda stookt hij volgens de tradities van de Balkan en en met Ommelander grondstoffen.

Op de veranda bij de pruimenboom verzamelt zich het gezelschap dat stokerij Alambik bemant en bezoekt op deze nazomerdag. Sandra Nesic serveert groentesoep met een stevig paprika-accent, alles uit eigen Ommelander tuin en toch onmiskenbaar Slavisch.
Aan de andere kant van de tuin, in de stokerij drupt gestaag de gin uit de ketel. In de aardappelgin van Zarko Nesic ruik je de klei van het Groninger land. Het geheim van al die smaak is de stookketel die Zarko acht jaar geleden in Servië heeft gekocht. De alambik, het toestel waarnaar zijn bedrijf is genoemd, heeft een helm waarin het destillaat condenseert. Zo’n helm hoort bij de Zuid-Europese drankstokerij, die fruit tot alcoholica verwerkt. Het resultaat zijn spiritualiën met grote smaken als grappa en eau-de-vie.
In Noord-Europa heeft …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.