Luxe, armoede of sociale verheffing – mensen hebben om uiteenlopende redenen moestuinen gehad in Leeuwarden, schrijft landschapshistoricus Richtsje van Berkum. De stadslandbouw die nu in opkomst is, lijkt vooral bedoeld om het voedselbewustzijn aan te wakkeren.

We denken er waarschijnlijk niet bij na als we sla planten of rode biet zaaien in onze eigen moestuin, maar voedsel heeft een groot deel van ons landschap vormgegeven. Dat laatste fascineert mij. Volgens Carolyn Steel, architect en schrijver van het boek The Hungry City (2008), heeft voedsel zelfs onze hele samenleving vormgegeven. De inspanning die nodig is om steden te voorzien van voedsel en dat daarna als afval te verwerken, heeft een grote sociale en fysieke impact op de samenleving en de planeet. Simpel gezegd bepaalde in het verre verleden de hoeveelheid voedsel die in de nabije omgeving op het platteland kon worden verbouwd, de omvang van steden. Met als uitzondering de steden die, doordat ze aan bijvoorbeeld een rivier lagen, voedsel van verder weg konden halen.

Tegenwoordig i…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.