Inspirerende moderne panden, aardbevingsbestendig en gebouwd met de Typisch Groninger rode bakstenen. Daarnaar zoekt Peter Michiel Schaap, directeur van architectuurplatform GRAS. Mariëlle Gebben maakt de foto’s.

Kritische vakjury’s: de Dag van de Architectuur Groningen lijkt er een patent op te hebben. Zo ook dit jaar. Vijftien pas opgeleverde projecten hield de driekoppige jury in juni tegen het licht. Haar conclusie: de stad Groningen bedient de markt met hapklare beleggersbrokken.

Stedenbouwkundig en typologisch blijven kansen onbenut. Tussen alle strenge zinnen is er gelukkig ook ruimte voor lof. Met de nieuwe voorgevels zit het over het algemeen wel goed. Ze zijn zorgvuldig vormgegeven en gebouwd: de Groninger baksteentraditie waardig.En inderdaad, een (fiets)tochtje langs nieuwbouw in de stad laat zien dat we hier en daar best trots mogen zijn. We treffen mooie stenen, gemetseld in bijzondere verbanden. De rijke roodbruine stenen van het Conservatorium bijvoorbeeld, een ontwerp van B…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.