De Groninger ondergrond op de kaart zetten. Dat is de opdracht die Acker Stratingh in het begin van de negentiende eeuw kreeg. Hij maakte de eerste geologische kaart in Nederland en ontrafelde diverse geheimen achter de Groninger bodem, waaronder die van de wierden.
De Atlas van Acker Stratingh, geschreven door vertelt het verhaal over de ontstaanswijze van deze kaart en geeft inzicht in de kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat in de periode 1825 tot 1839, met als kers op de taart de geologische kaart van Groningen uit 1837.
De maker van de atlas is archeoloog en emeritus hoogleraar Reinder Reinders. De auteur kon zich goed inleven omdat de maker van de geologische kaart, arts Gezowinus Acker Stratingh, minutieus beschreef wat hij deed.  Op een gedetaillee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.