Portret Klaas Oevering (45) biologische melkveehouder.

Graag schenk ik mijn sympathie aan boeren die zich rekenschap geven van de draagkracht van de aarde. Misschien werken ze circulair, houden ze de kringloop gesloten, werken ze biologisch of natuurinclusief. Hoe ze het noemen maakt me tijdens deze zoektocht weinig uit, het gaat me erom dat ze voedsel verbouwen en daarbij rekening houden met de belangen van anderen. Dat stel ik op prijs. En meer: alle (Europese) landbouwsubsidie komt in mijn visie juist die boeren toe die ook dienstbaar zijn aan de samenleving. Maar als op het Malieveld boeren om mijn meelevendheid vragen omdat het zo belangrijk is dat zij produceren ‘voor de vrije wereldmarkt’, ben ik verbaasd. De ideale ‘vrije markt’ werkt zonder subsidie terwijl de schade die de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.