De ene boer richt zich op de wereldmarkt, de ander op de wereld om hem/haar heen. In een driewekelijks blog onderzoekt Ineke Noordhoff waarom we boeren over een kam scheren terwijl er zulke grote verschillen zijn.

Portret Klaas Oevering (45) biologische melkveehouder.

Graag schenk ik mijn sympathie aan boeren die zich rekenschap geven van de draagkracht van de aarde. Misschien werken ze circulair, houden ze de kringloop gesloten, werken ze biologisch of natuurinclusief. Hoe ze het noemen maakt me tijdens deze zoektocht weinig uit, het gaat me erom dat ze voedsel verbouwen en daarbij rekening houden met de belangen van anderen. Dat stel ik op prijs. En meer: alle (Europese) landbouwsubsidie komt in mijn visie juist die boeren toe die ook dienstbaar zijn aan de samenleving. Maar als op het Malieveld boeren om mijn meelevendheid vragen omdat het zo belangrijk is dat zij produceren ‘voor de vrije wereldmarkt’, ben ik verbaasd. De ideale ‘vrije markt’ werkt zonder subsidie terwijl de schade die de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.