Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen een driewekelijkse zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

‘Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten’, schreef Jules Deelder. Maar hoe genereus is de lege stad? Hoe genereus is de stedeling wanneer de openbare ruimte liefst alleen gebruikt wordt om elkaar te passeren – als ruimte om je te verplaatsen voor enkel het broodnodige?

Blijf thuis! Houd afstand!

Dat zijn op dit
moment onze perken. Belangrijke perken bovendien, want met thuisblijven red je
levens. Urgenter kun je het niet krijgen. Het spontaan ontmoeten van ‘de ander’
is hiermee (tijdelijk) uit de stad, uit onze samenleving verdwenen.

Natuurlijk kom
je tijdens je dagelijkse ommetje of wekelijkse boodschap weleens iemand tegen.
Juist op die momenten zie je andere mensen. Maar die ontmoetingen zijn niet
zelden ongemakkelijk. Ze gaan soms zelfs met …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.