Na vorige crises pakten we veelal onze oude gewoontes weer op - al zeiden we dat we ons leven wilden beteren. Lukt het ons om na corona (en een duw in de rug van de stikstofproblemen) over te schakelen naar een betere, schone, gezondere wereld waar niet alleen geld telt? Er valt iets te leren van de wederopbouw. 

We hebben het eerder gedaan: ons hele leven op de schop genomen. En met succes. Het was na de Tweede Wereldoorlog en heette de wederopbouw. Die kreeg vaart door onder meer geld van onze Amerikaanse bevrijders (Marshallhulp). Huizen en fabrieken werden gebouwd en om arbeiders energie te geven was goed en goedkoop voedsel nodig. De gemoedelijke pappa/mamma boerderijen werden daarom omgevormd tot efficiënte voedselproducenten. Kunnen we na de coronacrisis eenzelfde kunstje flikken? Dat er een stevige wending nodig is, werd recent nog weer eens glashelder gemaakt door het rapport Remkes over stikstof: ‘Niet alles kan overal’ en op deze website betoogde Frederic van Kleef gister nog dat we ook letterlijk ruimte moeten maken voor een nieuwe tijd.

Maar hoe pak je dat aan? Na de oorlog nam …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.