Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor Noorderbreedte en GRAS een zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

‘Dat zie ik toch anders.’ Een reactie op mijn boude uitspraak: ‘Hoe minder divers je je voelt, hoe meer privileges je hebt.’ Het zet me aan het denken, omdat het niet de eerste witte man is die zo stellig reageert.

Misschien komt mijn stelling gewoon te hard aan, als een persoonlijke aanval. Zo is hij absoluut niet bedoeld. Het is geen aanklacht of verwijt. Het is een poging de onzichtbare norm te ontmaskeren. 

‘Het persoonlijke is politiek’ is een leus uit de tweede feministische golf, in de jaren 60 en 70. Een uitspraak waarmee het perspectief van vrouwen op de politieke agenda werd gezet. Het was de tijd van ‘baas in eigen buik’. Een tijd waarin het perspectief van de witte man nog werd gezien als het neutrale gezichtspunt op de wereld. Het verhaal van vrouwen was to…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.