Noord-Nederland staat als regio op de kaart van de landelijke politieke partijen. Maar wat valt er voor de Friezen, Drenten en Groningers te kiezen tijdens de verkiezingen op 17 maart?

Wel of geen Lelylijn? En moet er dan ook een Nedersaksenlijn komen? Gaan we bouwen in de Randstad of in het groen? Moeten we kiezen tussen bomen of boeren, of krijgen we boeren met bomen? En hoe willen de politieke partijen de problemen in het Groningse gaswinningsgebied oplossen?

Noorderbreedte las de (concept)verkiezingsprogramma’s van de negen politieke partijen met minimaal vijf zetels in de Tweede Kamer. Daarbij keken we naar de specifieke plannen voor Noord-Nederland. Verwacht dus geen analyses over de impact van belastingverhogingen, aangepaste zorgstelsels en de verlaging van de hypotheekrenteaftrek op de Noorderlingen, want die plannen hebben invloed op alle Nederlanders. Dit artikel geeft een weergave van de plannen die invloed hebben op Noord-Nederland. (Met een kleine di…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.