In het systeem van lange ketens regeren chemicaliën, olie en plastic om alles draaiend te houden. Korte nieuwe ketens hebben ruimte om te improviseren en kunnen soms beter gebruik maken van lokale en duurzame grondstoffen. Het is wel zaak om je ogen open te houden, want soms heb je een geweldige grondstof voorhanden zonder het zelf te weten.

Tussen de bruine massa en het stro groeien grijze, gekke, bleke paddenstoelen met hoge hoedjes en lange stelen. In het donker hebben zich hele tere dunne draadjes gevormd. Ragfijn zijn ze en wijdvertakt. Het is bijna zonde om mijn schep erin te zetten.

Nieuwe keten

Iedere woensdagmiddag en iedere zaterdagochtend werken we met ongeveer vijftien vrijwilligers op onze gemeenschappelijke tuin. De dorpstuin heeft een aantal percelen op het volkstuinencomplex en samen verbouwen we daar sinds een jaar onze eigen groente op ongeveer 900m2. Je zou kunnen zeggen dat we in één jaar een nieuwe korte groenteketen hebben gebouwd. Wie komt werken, oogst mee en wat overblijft verkopen we aan de groep vaste vrienden van de tuin.

Maar zover is het nu nog niet. Na een succesvolle eerste zomer zi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.