Een halve eeuw voedselinnovatie heeft onze smaak wezenlijk veranderd. Zelfs zelfbenoemde foodies zoals Dorine en Freya zijn geheel niet vrij van de smaak van de lange keten.

Smaak verandert en dat is prima. De vraag is of onze smaak nog van ons is: wie is de baas over onze smaak?

De naoorlogse voedselindustrie heeft ons eten zoeter, zouter en vetter gemaakt, tot het punt van een collectieve verslaving aan calorieën. Ze heeft ons dieet ook eiwit- en koolhydraatrijker gemaakt, veel meer dierlijk dan plantaardig. In de afgelopen vijftig jaar is de gemiddelde Nederlander drieënhalf keer zo veel kaas en bijna tweeënhalf keer zo veel vlees gaan eten, veel meer eiwit dan de mens nodig heeft. De hoeveelheid eten op ons bord neemt toe en neemt toe, en de wereld en onze gezondheid lijden eronder.De lange keten heeft ons verder heerlijke smaken van ver gebracht. In de keukens van onze oma’s waren kaneel, peper en nootmuskaat toch echt wel het meest exotische wat j…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.