Dit jaar spiegelt Noorderlicht de thema’s in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken elders. Soms ver weg en soms juist dichtbij, verborgen in het volle zicht.

Hebben dieren, planten en dingen recht op een veilig bestaan of behoort de aarde toe aan de mensen, om naar believen te gebruiken?

Het lijdt geen twijfel meer dat mensen enorme schade hebben toegebracht aan de natuurlijke wereld. Het ecosysteem is wellicht onherstelbaar verstoord en de aarde zelf heeft veel littekens opgelopen. Lisa van Casand is geïnteresseerd in de complexe verbondenheid tussen mensen en de wereld om ons heen, en in hoe we ons verleden van natuurlijke exploitatie kunnen ombuigen naar een nieuwe solidariteit. Fluorescent Signals is een onderzoek naar de reactie van planten op stress. Kan flora ook pijn voelen of is dat voorbehouden aan mensen en dieren? Als planten groeien reageren ze continu op hun omgeving, op externe prikkels. Tuinbouwers weten al langer dat z…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.