Jildou de Raad wilde bewuster gaan leven. Het kledingruilinitiatief van Nichon Glerum uit Amsterdam inspireerde haar.

De
komst van haar dochter, vijf jaar geleden, maakte dat Jildou de Raad (44) nog
bewuster ging leven dan voorheen. ‘We moeten de wereld een beetje oké voor haar
achterlaten.’

De Raad verhuisde vorig jaar met haar gezin van Den Haag naar Heerenveen vanwege een nieuwe baan in het Noorden: regiomanager maatschappelijke projecten bij de ANWB. In die tijd las ze op de duurzaamheidssite hetkanwel.nl over kettingkledingruilen, een initiatief van de Amsterdamse Nichon Glerum. Glerum organiseerde kledingruilfeesten, maar die lagen stil door corona. Als de mens niet naar de kleren kan, dan de kleren maar naar de mens, redeneerde Glerum en lanceerde de tas-van-deur-tot-deur. Haar idee vond navolging. De Raad pakte de handschoen op voor Heerenveen, toen zij vaststelde dat daar nog geen kettin…