Een handelsstadje aan de Zuiderzeekust veranderde in een toeristisch oord. Dat doet wat met de inwoners, zeker in tijden van krapte op de huizenmarkt.

Je zou Hindeloopen in één adem kunnen noemen met Giethoorn en de Zaanse Schans. Een naam die ons vooral in de oren klinkt als een dagbestemming, een uitje. Ben je er ooit in je leven geweest? Heb je door Nederlands Venetië gevaren, ben je de typische houtbouw uit de Zaanstreek gaan bekijken? En heb je het traditionele schilderwerk in Hindeloopen gezien? De interieurs en de klompen? De klederdracht?

Dagjesmensen komen af op tradities, op wat cultuur en historie heet te zijn. Hindeloopen kent een lange geschiedenis. Al in de achtste eeuw was de plek bewoond en de gunstige ligging, aan de Zuiderzee, maakte het tot een vissers- en handelsplaats van internationale betekenis. Hindeloopen kreeg in de dertiende eeuw stadsrechten, twee eeuwen eerder dan Leeuwarden. Het stadje keek naar b…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.