Cora Jongsma maakt zachte kaarten van vilt. In de nieuwe wandelkaart BodemSchepsels verweeft ze kunst, cultuur en artistiek landschapsonderzoek in het Asserbos.

De wandelkaart BodemSchepsels is de derde in een serie thematische wandelroutes door het Asserbos. De rijke geschiedenis en de bijzondere ligging aan de stadsrand van Assen maken van het Asserbos een geliefd wandelbos. Op basis van een nog niet eerder gepubliceerde historische kaart uit 1920 wandel je over de vruchtbaarste gronden van het bos. De bodem kan gezien worden als een voedingsbron voor cultuur, scheppingskracht en voor dat wat de geest van de mensen voedt, inspireert en kracht geeft: de verbeelding. Cora Jongsma onderzoekt de humus van het Asserbos en maakt bodemschepsels van deze moeilijk verteerbare bosvezels. 

In het artikel Landschapssporen in wol vertelde Cora Jongsma hoe ze op cartografische wijze landschapsonderzoek en het maken van kunst verbindt. Ze probeert de dagelijkse realiteit van het landschap te begrijpen en maakt wandelkaarten en feltscapes, waarin ervaringen en herinneringen worden onderzocht en verbeeld. Een feltscape is gemaakt van vervilt schapenwol en beeldt sporen in het landschap op cartografische wijze uit. De sporen van cultivering in het oppervlak van land vertellen het verhaal van de bewoners en hun cultuur. Via deze vervilte kaarten gaat ze in gesprek met mensen die het landschap bewerken. Deze verhalen worden vastgelegd, gedeeld en vinden een weg naar buiten, bijvoorbeeld in kunstprojecten, kunstresidenties en haar blog, maar ook in wandelkaarten. 

Het project ‘Bos van Assen’ is een artistiek landschapsonderzoek naar het Asserbos als entiteit; een bos verweven met de lokale bewoners van Assen en het globale klimaat. Mensen verwachten veel van een bos en hebben er economische, ecologische, culturele, recreatieve belangen en idealen bij. Maar hoe reageert het Asserbos zelf op de cultiveringsdrift van de mens en de weerbarstige klimaatveranderingen? Cora Jongsma wil de wandelaar in het Asserbos nieuwe perspectieven geven en bijdragen aan de bewustwording van het lokale bos voor het globale klimaat.  

Eerder verschenen een Hulstwandeling en Zone Asserbos, dwalen langs lege zones. De Hulstwandeling is te downloaden via de site van Drentslandschap. Zone Asserbos is een wandelroute langs de lege zones in het bos die blootgesteld zijn geweest aan veranderingen. Hierin wordt beschreven hoe toenemende droogte, hevige regenval, stormen, de vraatzucht van insecten, maar ook de activiteiten van de mens zelf, factoren zijn die je in het Asserbos een gevoel van desoriëntatie kunnen geven. 

De wandelroutes zijn voor €3,95 verkrijgbaar bij de VVV van Assen, Drents Museum, CAMPIS en Van der Velde Boeken.

Meer informatie over het werk van Cora Jongsma is te vinden op haar feltscape blog.