Als je Gert Bron tegenkomt is de kans groot dat hij een afvalgrijper in de hand heeft. Als initiatiefnemer van ‘Groningen Schoon Dankzij Mij’ zet hij zich al jaren in voor een opgeruimde stad.

Gert Bron is de voorman van ruim drieduizend afvalrapers die bij Groningen Schoon Dankzij Mij beter bekend staan als Stille Krachten. Zij nemen bij elke wandeling die ze maken wat zwerfvuil mee en houden zo, zonder dat iemand het doorheeft, de stad schoon. Bron ruimt samen met deze vrijwilligers vol enthousiasme op. Dat doet hij al een tijdje. Hij hield zich voor gemeente Groningen jaren bezig met het plannen en organiseren van sport en recreatie. Maar in 2007 vroeg de gemeente hem zijn organisatietalent in te zetten voor een plan tegen zwerfafval in de stad. Sindsdien heeft hij onder Groningen Schoon Dankzij Mij een scala aan projecten opgezet om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.

Schone generatie

In de achtertuin van zijn huis in Groningen vertelt Bron onder…