Een eeuw geleden huisvestte Gasselternijveen de op drie na grootste haven van Nederland. Nu staan de straten er droog.

Het roestende scheepswrak Machientje staat in schril contrast met de blauwe zomerlucht. De boot lijkt misplaatst op de betegelde dorpsstraat in Gasselternijveen, maar het stuk ijzer symboliseert juist de lokale geschiedenis.Het wrak ligt halverwege de Monumentenroute Veen Zuid die wij op onze Gazelles volgen. Vanuit de start bij fietsverhuur Jaap Vos in Gasselte fietsen wij vandaag door het landschap van het Drentse Gasselternijveen en omstreken.

Speuren naar verleden

Vanaf de boot fietsen we de Vaart af. De straatnaam herinnert aan het kanaal dat hier sinds jaar en dag lag, maar na de Tweede Wereldoorlog gedempt is. De route stopt ook bij de Protestantse Kerk, waarvan de deuren openstaan. Binnen treffen wij twee dames aan die druk in de weer zijn met een stofzuiger en schoonmaak…