Sinds december heeft Noorderbreedte zes digitale wandelingen door het Drentsche Aa-gebied gebracht. Op je beeldscherm heeft zich een wonderschoon landschap ontvouwd. En met de oogst van veertig jaar wetenschappelijk onderzoek hebben we helder in beeld gekregen hoe de natuur ervoor staat.

Het gaat in de aanloop naar de verkiezingen van Provinciale Staten en de Waterschappen veel over de kwaliteit van natuur en water. In deze slotaflevering trekken we conclusies op grond van de waargenomen feiten van afgelopen veertig jaar. De eerste conclusie is scherp: schoon water is cruciaal zowel voor mensen die het water drinken als voor de natuur. Dieren die leven in de beek en planten aan de oevers hebben geen keus: zij moeten leven met wat er langs stroomt. Wij mensen kunnen nog wat ondernemen tegen vervuiling: onze drinkwaterbedrijven investeren grote bedragen in steeds meer zuiveringsinstallaties.

Onder meer de vegetatie bij de Kappersbult laat zien dat de aanpak van het Waterschap, snelle afvoer van regen, voor de natuur niet vruchtbaar is. Onze landinrichting en het …