Het fragiele resultaat van decennialang werken aan natuurherstel in het beekdal van de Drentsche Aa is in enkele jaren tijd verpest door een enorme vracht extra mest van elders.

Een halve eeuw lang hebben vier ecologen onderzocht hoe de natuur in de Drentsche Aa zich ontwikkelt. Aan het einde van hun loopbaan hebben Jan Bakker, Henk Everts, Ab Grootjans en Piet Schipper alle waarnemingen van henzelf, studenten en mede-onderzoekers gebundeld en geduid. Hun bevindingen zijn soms hoopgevend, maar er zitten ook schokkende resultaten bij.Zoals de domper waarmee de Drentsche Aa de laatste jaren is geconfronteerd. De gemiddelde ammoniak-last in het stroom­dallandschap blijkt tussen 2015 en 2019 met zeventig procent te zijn gestegen. Boeren bouwden maar liefst negentig mestopslagen op hun landerijen in het Nationale Park. Ongeveer een derde van die opslagen heeft weinig tot niets te maken met het landbouwbedrijf ter plekke, zo ontdekten de ecologen. Overtollige mest v…