In het Drentsche Aa-gebied is veel ervaring opgedaan met vernatten van beekdalen. De positieve effecten ervan zijn op meer manieren in de statistieken terug te zien. En er valt ook geld mee te verdienen, maar laat je geen knollen voor citroenen verkopen.

Vernatten helpt de aarde een paar keer: het houdt CO2 vast – en wat niet verdampt, verpest ook de dampkring niet. Bovendien herstelt de natte natuur – al moet je daarvoor enige geduld hebben. En als bonus spekt het onze portemonnee, hoe mooi is dat?

In deze storymap bekijken we het beekdal met andere ogen. We proberen de natuur in te zetten om de klimaatverandering tegen te gaan. De wetenschappers rekenen in deze aflevering hoeveel geld er verdiend kan worden met natuurherstel. Dat komt omdat vermeden uitstoot van CO2 geld waard is (koolstofkrediet). Maar niet alle geclaimde CO2 winst is werkelijke winst. Wil je weten hoe dat zit? Ga dan naar de storymap.

In de middenloop van de Drentsche Aa is 600 hectare veen vernat. De komende 20 jaar kan dat 1,6 miljoen euro opleveren aan ‘kl…