Dat we ons in een systeem bevinden dat niet meer werkt, is al vaak duidelijk geworden. Bieden we wel genoeg weerstand, vraagt Merel Melief zich af.

‘Hoe voelt het om slachtoffer te zijn van een falend systeem?’ zegt de stem van presentator Patrick Lodiers in mijn oor. Het is 24 februari en ik luister naar de conclusies van de parlementaire enquête op radio 1. Ik merk dat het moeite kost om me te concentreren op de verhalen die volgen en de rest van de week blijft de vraag in mijn hoofd oppoppen, alsof Lodiers hem af en toe persoonlijk in mijn oor komt fluisteren.

Het voelt soms surrealistisch dat de filosofische gesprekken die ik in mijn studententijd had nu onderdeel zijn van het dagelijkse debat. In de tweede kamer hebben ze semantische discussies (over de betekenis die we aan woorden geven). Op de radio hebben we het met Groningers over falende systemen. Veel dingen waar je op papier een praktische oplossing voor zou verwach…