De handel in carbon credits is niet alleen ondoorzichtig, maar ook schadelijk. Volgens Tjesse Riemersma zal dit soort compensatie nooit werken. Het probleem begint bij de gedachte dat je klimaatbeleid kunt reduceren tot een simpel sommetje.

Ik kocht eens een prachtige zwarte fiets via Marktplaats, die ik in de buurt van Slochteren ophaalde bij een arts van het UMCG. Voordat ik erop weg mocht rijden, hing de arts de fiets aan een speciale fietsweegschaal om te demonstreren hoe licht hij was – 11 kilo maar. Om dat voor elkaar te krijgen had fabrikant Batavus een flinterdun frame gemaakt en afgezien van versnellingen, spatborden, fietsbellen en lampjes. 

Ik vond dat destijds zo’n aandoenlijk gebaar van de arts. Kijk naar me, dacht ik. Als een paar honderd grammen het verschil gaan maken, stop ik wel met chips en koekjes. 

Een paar maanden later lag ik plat op het asfalt. Voor me reed de zwarte city bike op eigen hachje door tot die verderop in de straat begon te zwabberen en een auto raakte. Ik wree…

Trefwoorden