Waar kom je mee aan als je provinciaal wordt uitgenodigd voor een randstedelijke podcast, vraagt Mans Schepers zich af.

Met kunstenaarscollectief De Onkruidenier mocht ik in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord in gesprek over hoe we ons verhouden tot het landschap, en vooral ook over hoe deze verhoudingen afhankelijk zijn van factoren als tijd, ruimte, en persoonlijke belangen. Omdat het opnames met publiek waren en ikzelf wel van aanschouwelijk onderwijs houd, had ik bedacht dat het leuk was om iets mee te nemen. Iets dat paste bij mij als gast, maar ook raakte aan het gespreksonderwerp. En natuurlijk simpel genoeg om ook in een medium zonder beeld over te komen.

Na lang nadenken kwam ik uit op mijn gekoesterde ‘wadloopdiploma.’ Dat moest daar aan de oever van het IJ toch een zeldzame verschijning zijn. Een keuze die mooi samenviel met mijn achtergrond als archeoloog, een vak waarin je altijd probeert…