Soms is keuze eerder een vonnis dan een vrijheid. Sinds ik een groentenabonnement heb bij biodynamische boerderij De Eemstuin, ben ik dagelijks weer een keuze lichter.

Niet langer sta ik iedere namiddag in de supermarkt mijzelf af te vragen waar ik trek in heb (vet en suiker) maar kook ik gedurende de week langzaamaan mijn koelkast gezonde groenten leeg. Ik moet wel: iedere woensdag haal ik weer een nieuwe tas seizoensparels op. Nu in de nazomer eet ik me rond aan courgettes in tomatensaus met polenta en red ik alle droge broodjes hummus met wat knapperige groene sla. De biologische groenten zijn lekkerder, cliché maar waar, en veel gezonder, zo las ik onlangs maar weer in Goed leven als aardbewoners van Michiel Korthals.

Tjesse Riemersma is schrijver en filosoof

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.