Noorderbreedte vroeg bewoners om op stap te gaan met mensen die vakmatig bezig zijn met de versterkingsoperatie. Janneke Klijn, secretaris van Dorpsbelangen Loppersum, laat Marieke van der Heide, architectuurhistoricus, zien wat voor haar Typisch Gronings is. Marieke maakte het verslag in woord en beeld.

Janneke wil me graag de schoonheid van haar dorp laten zien en na een kop koffie op het terras van Hotel Spoorzicht beginnen we aan onze wandeling. We volgen de route van het Toenpad, een historische wandeling langs de hoogtepunten van het beschermde dorpsgezicht van Loppersum. Als we de straat oversteken zien we meteen de imposante villa’s aan de Stationslaan, ontworpen door Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919). Deze architect uit het Friese Ureterp heeft volgens het boekje ‘veel invloed gehad op het aanzien van het dorp’. Dat blijkt gedurende de wandeling meer dan waar.

Zo is ook Hotel Spoorzicht van zijn hand en heeft hij het zelfs jarenlang uitgebaat. We zien een diversiteit aan neoclassicistische stijlen, Jugendstil- en eclectische bouwstijlen. We lopen door langs de Parallelw…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.