Christiaan Wiepkema en Henk Bos, Steendammers, wandelen met Mark Sekuur, ruimtelijk onderzoeker. Ze wijzen hem wat zij Typisch Gronings vinden in hun woonomgeving. Onderweg voeren ze een gesprek over de ziel van het Groninger landschap - opdat die niet verloren gaat in de grote versterkingsoperatie die volgt op de aardbevingsellende.

Steendam. Een klein dorp van zo’n 170 inwoners, gelegen aan de oevers van het Schildmeer en gesitueerd tussen de dorpen Lakswerd, Tjuchem en kerndorp Siddeburen. Zo’n 6 kilometer verderop ligt het gehucht met de prachtige naam Schaapbulten. De omschrijving op Wikipedia over Steendam is weinig bekoorlijk: “Steendam is een enigszins verspreid wegdorp en kent weinig ruimtelijke samenhang. Een centrum ontbreekt. De meeste huizen dateren uit de 20e eeuw.” Een snelle blik op de topografische kaart van 1908 bevestigt dit beeld; de hoeveelheid bebouwing was rond het begin van de 20e eeuw op maar enkele handen te tellen. Een Rijksmonument is er volgens het register dan ook niet te vinden. Typisch Groningen gaat vaak over fysieke herbestemmingsopgaven van beeldbepalende en vaak traditionele pand…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.