Het landschap staat onder druk. Authentieke natuur verdwijnt, we voelen landschapspijn, en klimaatverandering komt eng dichtbij. Bij alle misère duiken belangrijke vragen op. Want wie draagt nog zorg voor het hele landschap? Van wie ís dat geheel eigenlijk?

Graag leggen we deze vragen bij u, als lezer en als Noorderling. Omdat het beeld van ons landschap niet compleet is zonder uw inbreng. Op deze pagina kunt u uw eigen perspectief op de landschapsvraag delen. Welke dreiging voor het landschap vindt u belangrijk? Hoe denkt u dat een gezonde toekomst werkelijkheid kan worden? Laat het weten onderaan deze pagina!

Verdiepende essays

Noorderbreedte heeft Nederlandse denkers gevraagd van wie het landschap is. Zie hieronder de stukken die in ons tijdschrift en online gepubliceerd werden, met een link naar de pagina’s waar u kan reageren op hun visie.

  • In “Waarom ons landschap niet te koop is” wil filosoof en schrijver Jan-Hendrik Bakker beslissingen over het landschap leggen bij bewoners en lokale ondernemingen – en de wereldmarkt erbuiten houden. Discussieer hier mee over Bakkers’ essay.
  • In ‘Gedeeld landschap’ argumenteert Jori Wolf, landschapshistoricus & strategisch adviseur Nationale Parken, dat we net als vroeger weer samen met natuur moeten leven. Dit, in plaats van wat we nu doen: natuur begrenzen, beperken en beheersen. De discussiepagina bij dit essay vindt u hier.
  • Floris van den Berg neemt met zijn opiniestuk ‘Het schuldige landschap’ een agressief standpunt in. Wil de mens en de natuur überhaupt een toekomst hebben, moeten we gezamenlijk alle grote problemen aanpakken. En dat, voor het te laat is. Laat hier weten wat u van Van den Berg zijn ideeën vindt.