Ons voedselsysteem heeft een prijskaartje: de ineenstorting van de natuur. Hoe verloopt de voedseltransitie in de supermarkt, waar we drie kwart van ons voedsel kopen?

Onze voorraadkast puilt uit van de goede bedoelingen, bekenden we drie jaar geleden op deze plaats. Gevuld met verantwoorde kaas van de bd-gruttoboer hier vlakbij, een enkel lapje vlees van diezelfde boerderij en nagenoeg honderd procent groenten van eigen teelt. Op de plank boven het aanrecht staan glazen potten gevuld met bloem, havermout, bonen, rijst en muesli – met buurtgenoten in grootverpakking ingekocht, zodat we veel plastic verpakking besparen. Zulke goede bedoelingen dus.De energie voor dit stukje is afkomstig van 1) zonnepanelen die de laptop voeden, 2) koffie, gezet van bonen van het huismerk van de super­markt in de buurt, met biomelk van diezelfde winkel, 3) volkoren boterhammen, niet-bio van de bakker in het dorp, belegd met roomboter en plakjes vegan worst van de super…