Met een schaftlijst uit 1815 van de paupers uit de Koloniën van Weldadigheid in de hand bedacht kok Rik een modern menu. Aan een lange tafel in Veenhuizen wordt gesmuld van dit Culinair Erfgoed Diner.

Lange tafels versierd met bonen, uien en aardappels staan in de lome schaduw van het kolonie-hospitaal te Veenhuizen. Losjes samengesteld naar de schaftlijst van toen, nu resulterend in een maaltijd waar de paupers hun vingers bij zouden hebben afgelikt.

Culinair geïnteresseerde gasten uit het hele land schuiven hier aan bij één van de Vijf Erfgoed Diners die in de zomer van 2018 plaatsvinden. Organisatoren Mirjam Veenman van Keukengeheim en Loes Talens en Rik Dortmond van restaurant Bitter en Zoet stellen daarbij steeds een ander aspect van het veenkoloniale menu in de kijker.

Uit de naburige Tuinen van Weldadigheid komen de aardappels en bonen. Lambert Sijens en Jolanda Loonstra hebben daar eigenhandig verscheidene Nederlandse bonen- en aardappelrassen van de ondergang gered. A…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.