Dichtbij, duurzaam en seizoensgebonden – daar staat de coöperatieve burgerboerderij Herenboeren voor. In Assen werkt het.
Hoeveel invloed heb jij met jouw dagelijks handelen op de ketens om je heen? Hier vind je gereedschap om zelf mee aan de slag te gaan.
Een halve eeuw voedselinnovatie heeft onze smaak wezenlijk veranderd. Zelfs zelfbenoemde foodies zoals Dorine en Freya zijn geheel niet vrij van de smaak van de lange keten.
Met kaarten van vilt verbeeldt Cora Jongsma sporen in het landschap. Bij boeren in de Lionserpolder legt ze die op de keukentafel om in gesprek te raken over hun beheer.
Noorderbreedte zet deze zomer de toekomst van de NAM-locaties in de etalage. Blijven het pijnpunten nadat de affakkel-vlammen zijn gedoofd? Of vinden we inspirerende nieuwe bestemmingen? Denk mee!
Voor leden van Noorderbreedte zijn de nummers ook online als PDF beschikbaar. Zo kun je ook onderweg, zonder een gram gewicht, onze nieuwste content lezen!
Als Noorderbreedte abonnee kun je ervoor kiezen sommige artikelen te luisteren in plaats van te lezen. Luister hier naar 'Groot geld koopt Ameland', geschreven en verteld door Tjesse Riemersma.
Als Noorderbreedte abonnee kun je ervoor kiezen sommige artikelen te luisteren in plaats van te lezen. Luister hier naar 'Korte ketens in kaart', geschreven en verteld door Jurgen Tiekstra.
In 2016 raakten meer dan tweehonderd families hun stacaravan op Ameland kwijt. Daar komt steeds minder plek voor mensen die weinig willen of kunnen uitgeven.
Wat in het Hoge Noorden gebeurt, gebeurt ook elders. Maar dan op een manier die dáár uniek is. Dit jaar spiegelt Noorderlicht de thema’s in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken...
Corona heeft de korte keten een boost gegeven, zegt kenner Sandra van Kampen. Met niet al te veel moeite kun je eten uit de regio.
Eten uit de buurt is actueel in deze corona-tijd, maar de vraag naar kortere ketens maakt deel uit van een grotere omslag. Jan Willem Wennekes pleit voor een wereld waarin...
Piet Glas (58) uit Loppersum liep al een poos rond met het voornemen biologisch te gaan boeren. ‘Gaan we doen als we 65 zijn, dacht ik.’ Nu, 7 jaar eerder,...
Het Groninger goud moet ruim voldoende zijn om alle monden in het Noorden te voeden met dagelijks brood. Toch maken we hier voertarwe en halen we onze baktarwe van ver.
Op hoogtijdagen schuiven ze een schapenbout in de oven. De echtgenoot van Sanderine Nonhebel mag het gevaarte in porties verdelen. ‘Dan is het bij ons echt de man die ’s...
Op een festival wanen mensen zich in een alternatieve werkelijkheid. De perfecte gelegenheid om ze te laten wennen aan lokaal voedsel.
Lokale afzet versus massale productie? De Johannes Kerkhovenpolder BV laat zien dat de kloof soms minder groot is dan we denken.